





Vanaf 5 februari kun je bij ons terecht voor de TINK training: taal en interactievaardigheden in de kinderopvang. TINK is een training voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Als er iets bijdraagt aan een optimale ontwikkeling van jonge kinderen, dan zijn dat goede interactievaardigheden van de pedagogisch medewerker. Met TINK leer je hoe je die kunt verbeteren en toepassen. Daarnaast verbeter je ook je eigen taalvaardigheid.
In TINK staan zes verschillende interactievaardigheden centraal. Je krijgt feedback op hoe je deze interactievaardigheden nu inzet en leert hoe je ze kunt verbeteren.
Sardes ontwikkelde TINK samen met het ITTA en het Expertisecentrum Nederlands, in het kader van het programma Kwaliteitsimpuls van het ministerie van SZW, dat wordt gecoördineerd door BKK. Het ministerie van SZW heeft in december besloten TINK van Sardes en ‘Oog voor interactie’ van het NJI op te nemen in de subsidieregeling. Bij SZW kan dus subsidie aangevraagd worden voor het volgen van TINK.


Hoe ziet de TINK-training eruit?
De TINK-training start met een intake. Daarna zijn er acht bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten staan zes interactievaardigheden centraal: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie van het kind, structureren en grenzen stellen, praten en uitleggen, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van positieve interactie tussen kinderen. Ook komen vaardigheden als zelfreflectie, teamreflectie en feedback geven en ontvangen aan bod.
Na iedere bijeenkomst ga je met het geleerde aan de slag op je werk. Je maakt video-opnames die we in de volgende bijeenkomst analyseren. Na de training heb je inzicht in je eigen taalniveau en de kwaliteit van je interactievaardigheden. Daarnaast ben je goed toegerust om te werken aan taal- en ontwikkelingsstimulering van jonge kinderen.
De looptijd van de Subsidieregeling Kinderopvang taal- en interactievaardigheden is van 2014 tot en met 2017. Binnen deze looptijd zijn er een aantal aanvraagperioden. De eerste aanvraagperiode is van
15 december 2014 tot en met 30 april 2015
Voor een training aan individuele pedagogisch medewerkers is per training een bedrag van 650 euro beschikbaar.
Per aanvraagperiode mag een aanvrager voor maximaal 25.000 euro aan subsidie voor trainingen taal- en interactievaardigheden aanvragen. De aanvrager moet van elke aangevraagde training een certificaat kunnen overhandigen.
Voorwaarden
-
Kinderopvangorganisaties die gebruik willen maken van de subsidieregeling Taal- en interactievaardigheden moeten in hun subsidieaanvraag aangeven hoe zij de opgedane vaardigheden in hun organisatie zullen verankeren en hoe zij een vervolg geven aan de training, bijvoorbeeld via coaching-on-the-job.
-
De aanbieders van de trainingen zullen de effectiviteit van de trainingen meten, waarvoor de medewerking van deelnemers en/of leidinggevenden wordt gevraagd.
-
Na afloop van de training geven deelnemers via een feedbacksysteem hun waardering over het programma. Met deze feedback krijgt BKK gedurende het programma inzicht in de effectiviteit en waardering ervan, zodat het trainingsaanbod zo nodig kan worden bijgesteld.
-
Pedagogisch medewerkers die reeds scholing hebben ontvangen met VVE-gelden via de gemeente (‘Bestuursafspraken tussen de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en G37 en de G86: ‘effectief benutten van vve en extra leertijd voor jonge kinderen’, 12 maart 2012) komen niet in aanmerking voor subsidie voor de trainingen taal- en interactievaardigheden. De aanvrager dient in het aanvraagformulier te bevestigen dat met de subsidie medewerkers geschoold worden die niet eerder scholing met VVE gelden hebben gevolgd.
-
De subsidieaanvrager dient bij het invullen van het aanvraagformulier aan te geven op welke manier hij zijn personeel over de subsidieaanvraag heeft geïnformeerd.
Nadat uw volledige aanvraag is verstuurd, kan in principe gestart worden met het (laten) volgen van een training, echter een voorlopige beschikking wordt uiterlijk 13 weken na eind februari verstrekt.
Kosten en subsidie
De TINK-training kost € 650, – per persoon. Omdat het hier scholing betreft hoeft er geen BTW betaald te worden. Een kinderopvangorganisatie kan voor de eigen medewerkers die de training volgen dit bedrag voor 100% vergoed krijgen.
-
Voor meer informatie over de subsidieregeling klik hier.
-
Voor het aanvragen van subsidie ga naar de site van het Agentschap van SZW.