






Charlotte Visch
Charlotte Visch (1956), komend uit het primair onderwijs, studeerde orthopedagogiek, maar vond daar te weinig over de binnenwereld van kinderen. In 1996 ontwierp ze een nieuwe kinderpsychotherapie, waarbij het kind daadwerkelijk centraal staat: de integratieve kindertherapie. Op dit moment is het mogelijk om aan de Academie de 4-jarige opleiding tot integratieve kindertherapeut te volgen. Charlotte geeft gastlessen, supervisie, trainingen in het basisonderwijs voor schoolteams (de Happy Coach) en is initiator voor de specialisatie ‘integratieve hulpverlening aan seksueel misbruikte kinderen en hun ouders’. Zij publiceert artikelen en schrijft boeken over onderwijs, opvoeding en kindertherapie.
Informatie over de boeken van Charlotte Visch.

Gelukkige kinderen in een gelukkige klas is bestemd voor leerkrachten en directeuren van basisscholen en ouders die de innerlijke overtuiging hebben dat kinderen recht hebben op een stimulerende en blije schooltijd; voor degenen die de mogelijkheden willen benutten om kinderen in een liefdevolle omgeving te laten leren; voor degenen die van binnenuit voelen en weten dat kinderen het meeste leren wanneer zij zich gelukkig voelen; voor degenen die kinderen serieus willen nemen en met hen als gelijkwaardige partners in de school willen werken.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een schoolklimaat verandert wanneer iedereen (leerkrachten, directie, leerlingen en hun ouders) meegaat in de gedragsverandering. Een gedragsverandering van binnenuit. Leerkrachten, ouders en leerlingen kunnen die met elkaar bewerkstelligen.

Angst-wegwijzer. Dit boek is bestemd voor een ieder die met kinderen werkt of leeft: ouders, leerkrachten, leidsters in de kinderopvang en ook voor therapeuten, psychologen en kinderartsen. We willen allemaal dat kinderen gelukkig en blij door het leven gaan. Maar helaas is angst voor veel kinderen een dagelijkse ervaring: bang om te slapen, bang voor een prik, bang om te falen en ga zo maar door. Elk kind heeft zijn eigen angst te overwinnen, en dit boek geeft daar praktische tips voor aan ouders en kinderen. De kindertips zijn bedoeld voor stoere kinderen, bijzondere kinderen, vriendelijke kinderen, wakkere kinderen, vrijheidslievende kinderen, dappere kinderen, gevoelige kinderen, eerlijke kinderen, unieke kinderen en heldhaftige kinderen, die op een handige manier van hun angst af willen komen. Ieder kind is anders en de oplossingen in dit boek hebben het gewenste effect als ze bij je kind passen. Lees daarom de tips voor kinderen samen met je kind en pas ze aan naar hun wensen. Anders krijg je misschien ook het verwijt van Alexander (12 jaar) te horen: “Grote mensen komen met hun eigen oplossingen, maar die werken niet voor mij.” Of de uitspraak van Marjet: “ Mijn ouders proberen me te helpen, maar eigenlijk maken ze mij helemaal klein …en dat ben ik niet.”


Kofferkinderen is bedoeld voor ouders, leerkrachten, therapeuten, psychologen, kinderartsen en andere mensen die kinderen willen helpen met allerlei afscheidsmomenten. Volgens vele kinderen is het wisselmoment tijdens de omgangsregeling het moeilijkste en pijnlijkste afscheidsmoment. Volgens de wet hebben ouders 50% opvoedrecht bij een echtscheiding. Deze fifty-fifty regeling zorgt elke week voor onrust in het leven van kinderen. Zij moeten steeds weer afscheid nemen van een van de ouders net op het moment dat ze gewend zijn aan de situatie. Sommige kinderen zijn gedwongen te verhuizen en van school te veranderen. Elke maandag op een club lukt niet meer. De ouders wonen te ver uit elkaar of zijn niet van plan in ‘hun’ week helemaal naar de club te rijden. Ook voor ouders die niet gaan scheiden, is dit boek een aanrader, want het kan geen kwaad om te leren hoe je je kind weerbaar kunt maken voor pijnlijke afscheidsmomenten. En misschien kun je een oude wond van jezelf helen door het ‘zelfhulp-in-tien-stappenplan’ toe te passen. We willen allemaal dat kinderen gelukkig en blij door het leven gaan en daarom zijn er praktische tips opgenomen om hen bij allerlei afscheidsmomenten te ondersteunen. Je leest hoe je je kind kunt begeleiden bij het afscheid nemen van oude knuffels, een oude school of de vertrouwde kamer in het oude huis. In het laatste gedeelte van het boek wordt uitgebreid verteld over twee kinderen die verwikkeld zijn in zeer moeilijke omstandigheden bij een echtscheiding.
De sleutel tot je kind is bestemd voor ouders die op een andere, respectvolle en liefdevolle wijze hun kinderen willen opvoeden. Ouders die bereid zijn om aan zelfonderzoek te doen. Zij kunnen dit boek gebruiken als inspiratiebron om anders naar hun kind te kijken en te luisteren.
Het is wellicht verleidelijk de handige opvoedtips klakkeloos na te volgen. Dat is niet de bedoeling. Gebruik de praktische tips als antwoord op de vragen: hoe kan ik mijn kind beter begrijpen?; hoe kan ik mijn kind helpen om zijn probleem op te lossen?; hoe kunnen wij onszelf helpen in lastige opvoedsituaties? Je kind staat centraal en niet jouw gemak, deze opvoedtips of het management van de dag. Jouw kind is uniek, jij bent uniek. Leer van je kind en leer over jezelf. Dan wordt opvoeden pas echt leuk. Het boek is ook geschreven voor kindertherapeuten die praktische opvoedtips aan ouders en kinderen willen meegeven.